SOVA
- Doskonałe plonowanie - Nr 2 w Polsce w klasie A w 2021 r. (wg. COBORU)
- bardzo dobra zimotrwałość
- stabilne parametry jakościowe - klasa A/E
- wysoka zawartość białka
- stabilna liczba opadania
- bardzo wysoka zawartość glutenu
- najwyższa objętość wypieku chleba
- ziarno ciężkie, dobrze wyrównane
- tolerancyjna na przedżniwny porost ziarna
- przydatna do uprawy w monokulturze
- bardzo wysoka tolerancja na wyleganie
- wysoka odpornośc na większość chorób grzybowych
- tolerancyjna na wczesny i opóźniony termin siewu
- niewrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie
Zalecana obsada roślin: 300-350 szt./m2
WAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:
| Skala | 9° |
| Średni plon | 92.3 q/ha |
| Termin kłoszenia | średnio wczesny |
| Termin dojrzewania | średnio wczesny |
| Mrozoodporność | 5.5 |
| MTZ | 42,4 g |
| Odporność na wyleganie | 8.5 |
ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:
| Mączniak prawdziwy | 7.9 |
| Rdza brunatna | 7.4 |
| Septrioza liści | 7.1 |
| Choroby podstawy źdźbła | 7.7 |
| Fuzarioza kłosów | 7.9 |
Parametry wg COBORU 2016





