MEWA
- To oścista odmiana,
- Bardzo wysoka mrozoodporność, potwierdzona w całym kraju,
- doskonale nadaje się do wykorzystania w celach młynarsko-piekarskich,
- posiada klasę B - chlebową,
- zawiera dużą ilość glutenu bardzo dobrej jakości,
- średnia odporność na porastanie w kłosie.
Zalecana obsada roślin: 380-450 szt./m2
WAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:
| Skala | 9° |
| Termin kłoszenia | wczesny |
| Termin dojrzewania | wczesny |
| Mrozoodporność | 6.0 (wysoka) |
| MTZ | 46.2 (wysoka) |
| Zawartość białka | 6.0 (wysoka) |
| Odporność na wyleganie | 6.0 (dobra) |
ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:
| Mączniak prawdziwy | 7.5 (wysoka) |
| Rdza brunatna | 7.2 (średnia) |
| Septrioza liści | 6.4 (średnia) |
| Choroby podstawy źdźbła | 7.7 (wysoka) |
| Fuzarioza kłosów | 7.9 (wysoka) |
Parametry wg COBORU 2014






