MEWA

  • To oścista odmiana,
  • Bardzo wysoka mrozoodporność, potwierdzona w całym kraju, 
  • doskonale nadaje się do wykorzystania w celach młynarsko-piekarskich,
  • posiada klasę B - chlebową,
  • zawiera dużą ilość glutenu bardzo dobrej jakości,
  • średnia odporność na porastanie w kłosie.

Zalecana obsada roślin: 380-450 szt./m2

WAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:

Skala 
Termin kłoszenia wczesny
Termin dojrzewania wczesny
Mrozoodporność 6.0 (wysoka)
MTZ 46.2 (wysoka)
Zawartość białka 6.0 (wysoka)
Odporność na wyleganie 6.0 (dobra)

 

 ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:

Mączniak prawdziwy 7.5 (wysoka)
Rdza brunatna 7.2 (średnia)
Septrioza liści 6.4 (średnia)
Choroby podstawy źdźbła 7.7 (wysoka)
Fuzarioza kłosów 7.9 (wysoka)

 Parametry wg COBORU 2014