FLORENTYNA
- Pszenica jara Florentyna jest najnowszą odmianą hodowli DANKO o bardzo dobrych parametrach jakościowych (grupa E/A).
- Ma najwyższą odporność na choroby podstawy źdźbła, co umożliwia jej siew w wadliwym płodozmianie.
- Jest odmianą wyższą, jest to cecha korzystna w latach suchych i w przypadku uprawy na słabszych glebach.
- Charakteryzuje się bardzo wysoką jakością ziarna, idealną na cele młynarsko-piekarskie.
- Bardzo zdrowa, w uprawie należy zwrócić uwagę na ochronę kłosa.
- Odmiana nadaje się do siewów przewódkowych oraz w mieszankach z jęczmieniem.
WAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:
Skala |
9° |
| Średni plon | 70.0 dt/ha |
| Wysokość roślin | 91 cm |
| MTZ | 38.9 g |
| Zawartość białka | 7.0 (bardzo dobra) |
| Odporność na wyleganie | 7.6 (dobra) |
| Wymagania glebowe | średnie do niskich |
| Plon wg COBORU | |
ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:
| Skala | 9° |
| Mączniak prawdziwy | 8.2 (wysoka) |
| Rdza brunatna | 7.6 (bardzo dobra) |
| Septorioza liści | 6.5 (dobra) |
| Choroby podstawy źdźbła | 7.8 (bardzo dobra) |
| Fuzarioza kłosów | 7.4 (bardzo dobra) |






