JANTARKA

  • Pszenica posiada dużą tolerancję na zakwaszone gleby,
  • klasa A/B - chlebowa,
  • bardzo dobra plenność na terenie całej Polski nawet na glebach słabszych,
  • to odmiana średnio późna,
  • odznacza się wysoką odpornością zarówno na mączniaka prawdziwego, jak i na inne choroby grzybowe,
  • bardzo dobrze się krzewi.

Zalecana obsada roślin: 360-400 szt./m2

WAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:

Skala 
Średni plon 76.9 dt/ha
Termin kłoszenia średnio późny
Termin dojrzewania średnio późny
Mrozoodpornosć 4.5 (dobra)
MTZ 46.8 (wysoka)
Zawartość białka 5.0 (dobra)
Odporność na wyleganie 6.7 (dobra)

 

 

ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:

Mączniak prawdziwy 7.9 (wysoka)
Rdza brunatna 7.4 (wysoka)
Septrioza liści 6.5 (dobra)
Choroby podstawy źdźbła 7.9 (wysoka)
Fuzarioza kłosów 7.7 (wysoka)

 Parametry wg COBORU 2014

Newsletter