BATAJA

  • Nr 1 na glebach mozaikowatych!
  • Pszenica ozima hodowli DANKO, charakteryzująca się stabilnym poziomem plonowania oraz niskimi wymaganiami glebowymi.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Uniwersalna w uprawie, na gleby dobre i słabsze. Doskonale sprawdza się na glebach klasy IIIa do IVb.
  • Bataja posiada doskonałe parametry jakościowe ziarna, grupa A/B.
  • Pszenica o bardzo wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania oraz bardzo dobrej odporności na choroby. Posiada szczególnie wysoką odporność na: pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą oraz DTR.
  • Dobrze sprawdza się na gorszych stanowiskach – po kukurydzy.
  • Pszenica Bataja posiada bardzo dobrą zimotrwałość 4,5 w skali 9°.
  • Charakteryzuje się ładnym, grubym ziarnem (MTZ na poziomie około 45-50 gram, na poziomie pszenicy Arkadia).
  • Posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia – zalecamy niższe normy wysiewu!

Zalecana obsada roślin: 300-350 szt./m2

WAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:

Skala 
Średni plon 87.6 dt/ha
Termin kłoszenia wczesny
Termin dojrzewania wczesny
Mrozoodpornosć 4.5 
MTZ 42.4 g
Odporność na wyleganie 7.4

 

 

ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:

Mączniak prawdziwy 7.7
Rdza brunatna 7.1
Septrioza liści 6.4 
Choroby podstawy źdźbła 7.1
Fuzarioza kłosów 7.9

 Parametry wg COBORU 2016